profile-male-1
Louis

VAN KWARTETSPEL NAAR KWARTETGAME

Kwartool avatar Nick-1
Nick
Kwartool avatar Lisa-1
Lisa

DE KWARTOOL

Het oer-Nederlands gezelschapsspel kwartetten was in mijn optiek al geruime tijd hét kennismakings- of introductiespel bij uitstek; niet meer en niet minder. Het zou toch mogelijk moeten zijn een app/game te laten ontwikkelen waarmee elk kwartetspel online gespeeld kan worden.

Vele jaren geleden ben ik begonnen met het laten ontwikkelen van kwartelspellen met een grote diversiteit aan onderwerpen, zoals Wiskunde Brugklas, Theater Techniek, Fotografie Techniek, Teken Techniek, Gaming, Biljarten, Sterrenkunde, Natuurkunde en Programmeren. Toch had mijn voorkeur een echte game voor de iPhone (iOS) en Android (Play Store) of als WebApp. Een genereuze subsidie van de Provincie Limburg en het V-Fonds (Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg uit Utrecht) maakten de programmering van het unieke vrijheidsspel RamVrie! mogelijk. 

De Serious Game makers van firma HULAN, onder de bezielende leiding van o.a. Rob Hulsen omarmden het project en maakten een top game. Daarna ondersteunde het Prins Bernard Cultuurfonds het plan met € 25.000 om de droom voor de Kwartool waar te maken. Inmiddels leert vooruitschrijdend inzicht (plus internetresearch) dat het kwartetspel, naast kennismakingsspel, tevens als discussiespel of als leerspel ingezet kan worden.

Louis Hilgers

DE KWARTOOL

In het licht van de ontwikkelingen van z.g. Serious Games ontstond het idee een tool te ontwikkelen, waarmee ieder kwartetspel digitaal en/of online gespeeld kan worden. Educatieve kenmerken van het kwartetspel, ongeacht onderwerp / niveau geschikt als
  • Kennismakingsspel
  • Leerspel
  • Discussiespel

De aanzet werd gegeven door de realisatie van het project RamVrie! Een kwartetspel, waarmee kinderen leren wat vrijheid nú betekent na 75 jaar leven in vrijheid na WOII. In het spel worden (imaginaire) idolen gevraagd wat vrijheid voor hen betekent. Bij de spellen werden acht lesbrieven (op 2 niveau’s: voor Basis- én Voortgezet Onderwijs) ontwikkeld. Door de firma HULAN, onder de bezielende leiding van Rob Hulsen, werd in samenwerking met de stichting TienTotZestien van het fysieke versie Kwartetspel RamVrie! de Game RamVrie! (iOS én Android) ontwikkeld. In 2022 werd de eerste fase van de ‘ombouw’ van de game  RamVrie! (iOS+Android) naar ‘KWARtetspelTOOL’ gerealiseerd: de KWARTOOL. Tevens werd door Paul Westeneng (Learn2grow.nl) de Didactische Kickstarter (handleiding) en een Lesformat ontwikkeld, die op Kwartool.nl beschikbaar is. Het uitgangspunt van het initiatief Kwartool is de Open Leermiddelen filosofie: gratis voor iedereen beschikbaar!

KWARTETSPEL THEATERTECHNIEK ALS VOORBEELD INTRODUCTIESPEL
KWARTETSPEL SOCIAAL DIGITAAL ALS VOORBEELD DISCUSSIESPEL
KWARTETSPEL FIRST AID (EHBO) ALS VOORBEELD LEERSPEL

Bijzondere Kwartetspellen

KWARTETSPEL CHARLES EYCK
Een unieke expositie in de monumentale bibliotheek van Klooster Wittem met werk van Limburg’s beroemdste schilder Charles Eyck was aanleiding voor het eerste kwartetspel.

Wie onder 40 jaar weet nog wie hij is? was de gedachte, dus laten we het oeroude en oer-Nederlandse gezelschapsspel als catalogus gebruiken. Kwartetten het het kennismakingsspel bij uitstek. Acht kwartetten met de thema Academietijd, Op Reis, Limburg, Ravensbos, Parijs, Frankrijk, Curaçao en Kloosterkerk Wittem geven een prachtige inkijk in het leven en werk van de schilder.

Screenshot 2022-08-03 at 16.56.01
KUNSTKWARTET CURAÇAO
Kunst- en cultuur educatie op Curaçao was mijn next-step voor een kwartetspel. Op dat gebied was er weinig tot geen les- en leermateriaal op het eiland voorhanden.

Uitgaande van een kwartetspel ontstond een idee om twaalf vormen van beeldende kunst te illustreren met het werk van telkens vier kunstenaar met één kunstwerk. Het (gratis) tweetalige lespakket Kunstkwartet Curaçao / Kuartet di Arte kreeg vorm. Galeriehoudsters Nicole Henriquez (Landhuis Bloemhof) en Lusette Verboom (Galerie Alma Blou) stelden de content samen. Alle 110 scholen op Curaçao ontvingen een gedegen lespakket met daarin tien lesbrieven en opdrachtvellen in twee talen (Nederland en Papiamentu) samen met vijf kwartetspellen.

Screenshot 2022-08-03 at 16.52.04
VRIJHEID IN EUROPA: RAMVRIE!
Vijfenzeventig jaar vrijheid in Europa was de aanleiding voor een nieuw kwartetspel. Het idee was ontstaan om kinderen en jonge mensen van nu bij te brengen wat vrijheid eigenlijk betekent.

Samen met studenten van de designopleiding van de MBO-school Vistacollege in Limburg werd het kwartspel RamVrie! bedacht. Uitgangspunt was de BL’er oftewel de Bekende Limburgers te vragen wat voor hen echte vrijheid betekent: Wat betekent voor jou vrijheid … Chantal Jansen, Max Verstappen, André Rieu en nog vele anderen. Echter voorbij het management van de BL’ers komen was duidelijk een brug te ver. Daarom kozen de jongeren voor imaginaire idolen, zoals de Vlogger, de Zanger en de Sportvrouw enz.

01 Achterkant RAMVRIE

KWARTETSPEL SOCIAAL DIGITAAL

Netwerkorganisatie Mediawijzer.net schreef begin 2022 een nieuwe Challenge uit met als thema (a)Sociaal gedrag op internet. Samen met het kersverse mediabedrijfje The SoulFirm van talentvolle Jeroen Hendriks en Ivo Vaessens schreef stichting TienTotZestien in.

Het idee was om in het kwartetspel SOCIAAL DIGITAAL acht verschillende emoties te koppelen aan acht verschillende sociale media applicaties. Als voorbeeld is de emotie VERDRIETIG aan INSTAGRAM gekoppeld. Begenadigd illustrator Janet Jayr maakt de eigentijdse tekeningen. Dit idee resulteerde in het winnen van de Challenge (een bedrag van € 10.000) en de partners mogen het spel realiseren. November 2022 wordt de jaarlijkse Week-van-de-Mediawijsheid gehouden. De meeste scholen in heel Nederland doen eraan mee en d.m.v.de Kwartool kan dit spelonline gespeeld worden.

Sociaal Digitaal - VERDRIETIG AA

KWARTETSPEL BUITENKUNST ALMERE

In de jaren dat de stad Almere werd gebouwd gold nog de zg éenprocentsregeling. Dat wilde zeggen dat één procent van de bouwkosten van een (openbaar) gebouw besteed moest worden aan kunst in de openbare ruimte. Het resultaat is overduidelijk: in de hele stad staan prachtige kunstwerken van grote diversiteit.

In het kwartetspel Buitenkunst Almere werd speciaal gekozen om 16 materialen te koppelen aan 64 kunstwerken: Aluminium, Beton, Groen, Cortenstaal, Hout, Kunststof, Graniet, Natuursteen, Licht, Staal, Plexiglas, Brons, Keramiek, Verf, Roestvrijstaal en Mozaïek. Daarmee leren kinderen dat veel meer mogelijk is dan alleen maar bouwen met materialen: Ook bij dit project werden lesbrieven gemaakt en aan scholen in Almere ter beschikking gesteld. Het Prins Bernard Cultuur Fonds ondersteunde het initiatief.

02 Achterkant BUITENKUNST ALMERE

De unieke kwartetspelcollectie van Piet van der Vlugt

Piet van der Vlugt, (Tilburg) wordt wel beschouwd als de grootste kwartet verzamelaar ter wereld.
Zijn enorme verzameling omvat inmiddels >25.000 unieke kwartetspellen.
Momenteel (2023) is hij in een proces van het borgen van zijn collectie.