KWARTETTEN
het leukste leerspel!

ONLINE kwartetspelen met de KWARTOOL

KAHOOT voor QUIZ
KWARTOOL als KENNISMAKINGSSPEL

DOWNLOAD DE APP:

Winnaar Mediawijzer Challenge 2022!

De KWARTOOL in het kort:

• de KWARTOOL is een app (iOS én Android)
• open en gratis toegankelijk
• eenvoudige intuïtieve bediening
• kwartetspellen (gratis) beschikbaar
• groeiende database (educatieve) spellen

De KWARTOOL steekt kwartetspellen in een nieuw (digitaal) jasje!

KWARTETSPEL

LESFORMAT

LES MET LESFORMAT

Voor het inzetten van het kwartetspel in de dagelijkse lespraktijk zijn een aantal voorwaarden vereist. Hier vind je een handig lesformat (lesmodel), waarmee in principe elk kwartetspel in de les ingezet kan worden.
Lesformat

KWARTETSPEL

ZELF MAKEN

KWARTETSPEL ZELF MAKEN

Om zelf een kwartetspel te maken vind je hier een handig Excel bestand, waarmee je de hele content voor een kwartetspel eenvoudig kunt vastleggen.
Klik hier

KWARTETSPEL

VOORAF BEKIJKEN

KWARTETSPEL BEKIJKEN

Voordat een (educatief) kwartetspel gespeeld wordt, kan het spel ook vooraf bekeken worden. Op deze pagina vind je ‘doorbladerboekjes’ van alle kwartetspellen, die in de KWARTOOL staan.
Klik hier

KWARTETSPEL

UPLOADEN

KWARTETSPEL UPLOADEN

Heb je een spel dat je graag in de Kwartool op wil laten nemen, dan kan dat door het spel te uploaden. Klik hier voor de voorwaarden. Op termijn komt ook de optie, dat iedereen zelf een kwartetspel toe kan voegen.
Klik hier

voor de docent

DIDACTISCHE KICKSTARTER

Een online of fysiek kwartetspel kun je uitstekend in de dagelijkse onderwijs-praktijk inzetten als didactische tool.

In de Didactische Kickstarter Kwartetspel in de Les staan
ideeën en werkvormen, die bij allerlei vaardigheden, vakken en niveau’s ingezet kunnen worden. In deze handleiding wordt de ‘Taxonomie van Bloom’ gebruikt om de verschillende lesideeën in te delen. Hier staat ook het Lesformat Kwartetspel in de Les.

Werkvormen voor in de klas

KWARTETSPEL

spelen
Bloom: Onthouden

Uitleg: Spelenderwijs maken de deelnemers kennis met verschillende categorieën en de relaties ertussen en wordt bestaande kennis versterkt of opgefrist. Dus, ofwel eerst spelen en dan gewone les. Of andersom. In beide gevallen wordt de geheugenfunctie van de leerlingen versterkt.

KWARTETSPEL

met vraag/antwoord
Bloom: Onthouden , Begrijpen

Uitleg: Bij deze kwartetvorm maken we een kleine aanvulling op de spelregels. De beschrijvingen op de kaarten bevatten nu een vraag of opgave en de afbeelding bevat het correcte antwoord. De deelnemer die tijdens het spel een kaart vraagt aan een ander, moet ook het antwoord zeggen of de opgave oplossen.

KWARTETSPEL

met taken
Bloom: Begrijpen, Toepassen

Uitleg: Ook bij deze kwartetvorm maken we een kleine aanvulling op de spelregels. De beschrijvingen en/of de afbeeldingen op de kaarten bevatten nu een opdracht of taak. De deelnemer die de kaart vraagt moet de opdracht of taak (correct) uitvoeren voordat hij de kaart krijgt.

KWARTETSPEL

met toelichting/discussie
Bloom: Begrijpen, Toepassen

Uitleg: Bij deze kwartetvorm maken we weer een kleine aanvulling op de spelregels. Zodra een speler een kaart vraagt aan een medespeler en deze heeft de kaart, dan voeren beide spelers een korte discussie over de betreffende kaart. Indien gewenst wordt de discussie uitgebreid naar de groep of de klas.

KWARTETSPEL

als basis voor verdieping
Bloom: Begrijpen, Analyseren

Uitleg: Na het spelen van het kwartet – dus na het kennismaken met het onderwerp – gaat ieder groepje de informatie van een kwartetcategorie verdiepen. Bijv. door informatie te zoeken op internet of in de (school) bibliotheek. E.e.a. Als eindresultaat kan bijv informatieproduct, zoals een verslag, een presentatie of een collage.

KWARTETSPEL

nieuw spel maken/spelen
Bloom: Analyseren, Creëren

Uitleg: Leerlingen maken in groepjes een heel nieuw kwartetspel voor of over een bestaand onderwerp. Bij deze vorm is ‘the sky the limit’, met andere woorden vrijwel elk onderwerp kan de basis zijn. Aardig zou zijn zo’n kwartetspel niet alleen digitaal te maken, maar er ook een fysieke versie van te (laten) maken.

KWARTETSPEL

met veranderen in kunstwerk
Bloom: Analyseren, Creëren

Uitleg: Maak een kunstwerk (tekening, schilderij, collage, mixed art, enz.) gebaseerd op of geïnspireerd door een serie van vier kaartjes. Er zijn variaties mogelijk met 1 of meer aanvullende kwartetten of dat de aanvullende concepten wel of niet vooraf door de docent worden aangegeven.

KWARTETSPEL

en samenwerken
Bloom: Creëren

Uitleg: Leerlingen maken een kwartetspel over zich zelf. Ze vragen daarvoor eerst aan hun klasgenoten hoe de klasgenoten hem/haar/hen ervaren. Vervolgens kan de leerling een kaart maken met de (korte) beschrijving over zichzelf en een bijpassend beeld voor op kwartetkaart. Een leuk voorbeeld is een smoelenkwartet.

Winnaar Mediawijzer Challenge 2022!